Tort, czyli bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe — spożywamy rzadko. Najczęściej jedynie podczas uroczystości, takich jak urodziny, czy ślub. Poszukujesz prostego przepisu na tort, który zachwyci wszystkie podniebienia? Przygotowaliśmy wspaniały przepis!
Tort czekoladowy — prosty i pyszny
Przepis ten przeznaczony jest tak naprawdę dla każdego, kto pragnie przygotować tort. Jeśli nie posiadasz doświadczenia, również sobie poradzisz! Będziesz potrzebować podstawowe składniki, a całość poza pieczeniem nie zajmie Ci dłużej, niż 30 minut.
Czekoladowe torty nie są zbyt powszechne. Jadamy je rzadko, o ile w ogóle. Koniecznie spróbuj tego przepisu — będziesz zachwycony!
Tort czekoladowy — przepis
Składniki na tort:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- 85 g kakao
Przepis:
Przygotuj miskę. Umieść w niej mąkę i kakao. Białko oddziel od żółtek i dokładnie ubij stopniowo, dodając cukier i żółtka. Połącz ze sobą suche produkty z ubitą masą i wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i przygotuj tortownicę o średnicy około 21-23 cm. Całe ciasto przełóż do naczynia i piecz przez około 40 minut, a następnie wystudź i pokrój na 3 części.
Czekolady połam i umieść w misce. W międzyczasie podgrzej w rondelku śmietankę, ale nie doprowadź do wrzenia. Zalej nią czekoladę i poczekaj, aż zmięknie. Następnie dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Tak przygotowaną masę ubij mikserem i wykładaj na przemian: najpierw ciasto, później masa czekoladowa. Górę możesz posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.
Jeśli masz taką możliwość, złóż tort niedługo przed jego podaniem, bowiem dzięki temu unikniesz nieestetycznych zacieków. Nie jest to jednak konieczne. Każdemu miłośnikowi czekolady i czekoladowych wypieków polecamy także sprawdzić przepis na mus czekoladowy i tort czekoladowy. Są wprost przepyszne. Smacznego!